info@carnivalnews.net

Suunnittelu

Sisustussuunnittelija toteuttaa unelmia

Sisustussuunnittelijakoulutuksen suoritettuaan opiskelija saa laaja-alaisen osaamisen erityisesti kodin tilojen ammattitaitoiseen sisustussuunnitteluun. Sisustussuunnittelija vastaa suunnitteluprosessin läpiviemisestä.

Ammattitaitoon kuuluu mm. asiakkaiden tarpeiden ja toiveiden huomioiminen, monipuolinen materiaalituntemus, värien ja valaistuksen käyttö eri tiloissa sekä tilapiirrosten laadinta. Suunnittelija osaa myös ottaa myös huomioon ekologiset näkökulmat ja sopimusten laadintaan liittyvät asiat. Sisustussuunnittelija työskentelee esimerkiksi sisustusalan yrittäjänä, sisustusneuvojana, sisustussuunnittelijana suunnittelutoimistossa, stailaajana tai sisustusmyyjänä.

Ammattitaitoisen ja rekisteröityneen sisustussuunnittelijan tunnistaa nimikkeen perässä olevasta SI-lyhenteestä.

Miksi sisustusta pitäisi suunnitella?

Tee itsellesi selväksi, miten isoa muutosta kotiisi kaipaat. Huonekalujen sijoittelussa sekä värin ja materiaalien valinnassa voi auttaa yhtä lailla sisustussuunnittelija kuin sisustusarkkitehti. Laajemmissa projekteissa kannattaa harkita erillisen sisustusarkkitehdin palkkaamista. Useimmiten näissä isommissa projekteissa jokainen säästetty euro, maksetaan tulevina vuosina moninkertaisesti…

Miten sopivan sisustussuunnittelijan löytää?

Tutustu etenkin niihin, joilla on kokemusta oikeasta suunnittelusta ka referenssejä toteutuksista. Työnäytteitä selailemalla saat selville, millainen tyyli puhuttelee juuri sinua ja löydät suunnittelijan kenen kanssa puhut samaa ”muotokieltä”.

Mistä tunnistaa ammattilaisen?

Hyvä suunnittelija osaa lukea asiakkaan toiveita, arvioida työhön kuluvan ajan ja kustannukset sekä perustella näkemyksensä. Jo ensimmäisellä tapaamisella yleensä selviää, onko suunnittelija osaaja ja vakuuttava ja pelaavatko henkilökemiat yksiin tilaajan kanssa, jos homma ei toimi, ei kannata jatkaa vaan jatkaa etsimistä.

Mitä sopimukseen kannattaa kirjata?

Tee aina kirjallinen sopimus! Älä luota vain toisen sanaan.

Kuka remonttifirman valitsee?

Suunnittelijat toivovat usein, että remontissa käytetään ammattimaista urakoitsijaa ja monilla on heti tiedossa yksi tai kaksi saatavila olevaa, mutta kannattaa mahdollisuuksien mukaan pyytää suunnittelijalta selkeä kirjallinen lomake, jolla voidaan pyytää remonttifirmoilta tarjoukset. Suunnittelija auttaa laatimaan täsmällisen tarjouspyynnön, jonka ansiosta saadut tarjoukset ovat vertailukelpoisia.