info@carnivalnews.net

Sähköllä toimiva wc-istuin pesee ja kuivaa, poistaa hajut ja sulkee kannenkin perässä

Sähkön yhdistäminen wc-istuimeen voi kuulostaa erikoiselta. Japanissa se on ollut arkipäivää jo vuosikymmenien ajan. Moni on kuullut hi-tech-vessoista, joissa voi valita lopuksi alapesun ja kuivauksen, istuimen lämmityksen ja jopa desinfioinnin. Näitä pesu-wc:itä on myyty Suomessakin kauan, mutta nyt ne ovat hiljalleen yleistymässä. Keski-Euroopassa ne ovat jo yleisiä.

Sähköliitäntä mahdollistaa paljon mukavuustoimintoja wc-istuimeen. Suomalaisia niistä kiinnostaa eniten hajunpoisto, joka poistaa hajut suoraan wc-istuimesta aivan kuten liesituuletin höyryt keittiöstä. Jos kotiin asennetaan seinä-wc, sähköliitännän suojaputki kannattaa vetää valmiiksi asennustelineelle, vaikka lisäominaisuuksia ei heti haluaisikaan. Näin erilaiset tulevaisuuden toiminnot on helppo ottaa käyttöön myöhemmin. Asennus onnistuu silloin rakenteita avaamatta.

Hajunpoisto, bidee, kosketusvapaa huuhtelu ja lähestyessä syttyvä yövalo. Muun muassa tällaisia mukavuustoimintoja voi sähköllä lisätä seinä-wc:hen. Jos kotona syntyy riitaa vessan kannen auki tai kiinni jättämisestä, on sekin ongelma ratkaistavissa. Geberit AquaClean Mera -pesu-wc avaa ja sulkee kannen automaattisesti. Se lämmittää istuinrenkaankin valmiiksi.

– Suomalaisten tietoisuus intiimipesun hoitavasta pesu-wc:stä on kasvussa. Keski-Euroopassa se on monelle jo tuttu keksintö. Täällä ollaan totuttu käyttämään bidee-käsisuihkua, joten ajatus vedellä peseytymisestä wc-käynnillä ei ole vieras. Suomi on lähes ainoa maa maailmassa, jossa bidee-käsisuihku on käytössä näin yleisesti, kertoo Maarit Yltävä Geberitin teknisestä tuesta.

Pesu-wc:tä voi käyttää myös kuten tavallista wc:tä. Halutessaan kävijä voi kaukosäätimestä valita lopuksi alapesun vedellä ja kuivauksen lämpimällä ilmalla. Pesu-wc ei käytä pesuun enempää vettä kuin bidee-käsisuihku. Vettä voi kulua jopa vähemmän, sillä vesi on valmiiksi oikean lämpöistä.

Hajunpoiston voi lisätä vanhaankin seinä-wc:hen

– Eniten kysymyksiä tulee automaattisen hajunpoiston lisäämisestä vanhaan seinä-wc:hen. Se onnistuu kyllä, jos asennuksessa on käytetty Geberit Sigma -asennuselementtiä. Geberit DuoFresh -hajunpoistomoduuli on suunniteltu niin, että sen saa helposti lisättyä jälkikäteen, kunhan valmius sähköliitännälle löytyy. Hajunpoistomoduuli asennetaan huuhtelupainikkeen taakse, Yltävä kuvailee.

DuoFresh-hajunpoistomoduulin toimintaperiaate on sama kuin keittiön liesituulettimessa. Se imee pahanhajuisen ilman suoraan wc-istuimesta ja puhdistaa sen keraamisessa suodattimessa. Huuhtelupainikkeen takana oleva hiljainen tuuletin puhaltaa raikastuneen ilman takaisin huoneeseen. Moduuliin kuuluu vakiona kehys wc-raikastinpuikoille, jonka kautta huuhtelusäiliön sisään voi pudottaa veteen liukenevia raikastinpuikkoja lisäraikastukseksi.

Helpointa hajunpoistomoduuli on lisätä rakennusvaiheessa tai remontissa, kun seinä-wc-elementti asennetaan. Sen voi kuitenkin asentaa myös jälkikäteen niihin Geberit Sigma -sarjan piilohuuhtelusäiliöihin, jotka on valmistettu vuoden 2008 jälkeen. Toimiakseen hajunpoisto vaatii 230 V -sähkövalmiuden. Kaikki muut osat paitsi muuntaja voidaan asentaa huuhtelupainikkeen aukon kautta. Säännösten mukaan muuntaja tulee sijoittaa rakenteisiin, kuten upporasiaan.

– Suosittelemme, että seinä-wc:tä asennettaessa sähköliitännän suojaputki vedetään valmiiksi asennustelineelle asti. Se kannattaa tehdä, vaikka ei vielä haluaisi sähköllä toimivia lisätoimintoja wc-istuimeensa. Siitä ei tule asennukseen merkittäviä lisäkuluja. Suojaputkelle on telineessä valmis liitospaikka. Jos tulevaisuudessa haluaa asennuttaa sähköllä toimivat lisäominaisuudet, se onnistuu rakenteita avaamatta, Yltävä vinkkaa.

Yöllisiä vessakäyntejä helpottava mukavuusvalo kuuluu DuoFresh-hajunpoistomoduulin ominaisuuksiin. Valoja ei tarvitse sytyttää, sillä huuhtelupainikkeen alla on pehmeä led-valo, joka syttyy ja sammuu automaattisesti. Liiketunnistimen asetuksia voi säätää älylaitesovelluksen avulla.

Mukavuustoiminnot eivät tee wc:stä sähkösyöppöä

Sähköllä toimivista wc:n mukavuustoiminnoista pisimpään Suomessa ovat olleet käytössä kosketusvapaat huuhtelupainikkeet, joita on saatavana sekä Geberitin seinä-wc:n että IDOn lattia-wc:n huuhteluun. Ne vetävät vessan, kun kättä heilauttaa painikkeen edessä. Tämä parantaa hygieniaa. Kosketusvapaat huuhtelupainikkeet ovat yleistyneet erityisesti julkitiloissa, mutta niitä hankitaan myös jonkin verran koteihin. Seinä-wc:n huuhtelupainikkeen voi helposti vaihtaa toiseen, oman maun mukaiseen vaihtoehtoon esimerkiksi uuteen kotiin muuttaessa.

– Sähkönkulutusta seinä-wc:n mukavuustoiminnot eivät kasvata juurikaan. Esimerkiksi yövalona toimii led-valo, joka kuluttaa vain vähän sähköä. Valon syttymistä ohjaa liikesensori, joka aktivoituu, kun istuinta lähestytään. Hajunpoistomoduuli ja kosketusvapaa huuhtelupainike käyttävät sähköä vain hetken silloin, kun wc vedetään, Yltävä mainitsee.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *