Uusi sisustus mielessä
Talven kovien pakkasten aikaan saattaa viettää entistä enemmän aikaa kotona neljän seinän sisällä. Tähän kun lisää sen, että mennyt vuosi on tarkoittanut entistä useammalle etätöitä ja monelle myös kokonaan töiden menettämistä, joten kotona on vietetty entistä enemmän aikaa. Ja jos kotona ei ole mitään tekemistä, alkaa helposti katsella ympärilleen etsien sitä tekemistä, eli kodin uudelleen sisustamista tai peräti remontointia. Käydään tässä artikkelissa muutama asia läpi, joka meillä on opittu aivan kantapäänkautta erilaisten kodin remonttien yhteydessä.
Tee remonttibudjetti
Alusta alkaen on kodin uuteen sisustukseen tai remontointiin lähdettävä oman budjetin kautta. Kuinka paljon sitä rahaa on käytössä, ja mihin sen voisi järkevästi käyttää. Jotkut panostavat muutaman euron nettikasinolla kuten Galaksino, ja yrittävät sitä kautta saada muutaman euro lisää budjettiin, mutta pelatessa kannattaa kuitenkin muistaa: sinulla on suuremmat mahdollisuudet hävitä rahasi, kuin voittaa paljon – mutta pelaajalla on aina unelmansa, eli jos sinulla on se muutama euro laittaa pelaamiseen, niin miksei, voihan sieltä tullakin jotain.
Ilman budjettia sinulla ei ole välttämättä mitään tietoa, kuinka paljon sinulla on laittaa remonttisi tai sisustushaaveilusi eri vaiheisiin. Ja jos lähdet eri sisustustavarataloihin ilman suunnitelmaa….. kulutat vain aikaasi, ja saatat päätyä ostamaan aivan liian kalliita tavaroita, vain siksi, koska se tuntui hyvältä sillä hetkellä.
Jos lähdet kävelemään vaikka Ikean läpi tai Bauhaus-tavarataloon ilman selkeää ajatusta mitä olet hakemassa, saatat kerätä kärryysi kaikkea pientä, jolla et loppujen lopuksi tee yhtään mitään – siksi perussuunnitelma on hyvä tehdä ajan kanssa. Onneksi nykyään netin kautta pääset katselemaan eri liikkeiden tarjontaa ja hintoja, ja jopa tilaamaan tarvikkeet ja tuotteet suoraan kotiisi tai haettavaksi paikan päältä.
Pelkästään jo yhden alueen kuten parvekkeen uudistamiseen saa ilman suunnittelua putoaman isonkin rahasumman ja samalla ostaa turhaan tuotteita, jotka voivat päätyä varastosi hyllyille, tai jatkaa suoraan eteenpäin kaverisi syntymäpäiväpakettiin.
Tilaa ammattilaiset
Monet sanoivat meillekin, että miksi että tee itse. No, en ole sisustaja tai saneeraaja, joten palkkaan ammattilaiset tekemään työt. Miksi?
- ammattilaisella on ammattitaito
- ammattilaisella on vakuutus
- ammattilaisella on oikeat työvälineet, jolla työ sujuu nopeammin
- ammattilaisen kanssa säästyt paljolta päänvaivalta
Kun tilaat ammattilaisen, muista kuitenkin pari tärkeätä asiaa:
- tee kirjallinen sopimus
- sovi kirjallisesti mitä työ pitää sisällään
- sovi aikataulut
- sovi hinnat selkeästi
Huonosti tehty sopimus ei esimerkiksi pidä selkeästi sisällä aikataulua, ja remontti voi venyä vaikka mistä syystä alkuperäisestä viikonloppukeikasta parin kuukauden työmaaksi. Ja jos teet vain suullisen sopimuksen, voi rakentaja koska vain sanoa, että et ole sanonut sitä tai tätä….. ja aina kannattaa kysellä luotettavista tekijöistä lähipiiriltä. Sosiaalinen media ei ole lähipiiri!
Kirjallinenkaan sopimus ei vapauta sinua kuitenkaan kaikista ongelmista, vaan sinun pitää seurata mitä tilaamasi ammattilaiset tekevät ja ottaa asia esille, jos huomaat jotain väärää tapahtuvan, tai vaikka et ymmärtäisi, miksi joku asia tehdään – kysy!
Älä odota liikoja
Jos joudut tekemään maltillisella budjetilla, älä odota liikoja. Ammattilaiset osaavat asiansa, mutta heilläkin on omat rajansa ja budjetit paukkuvat helposti valittaessa remontin ja sisustuksen ratkaisuja. Jo pelkästään erilaiset pintaratkaisut saattavat imaista ison osan alkuperäisestä budjetistasi. Kannattaa myös kuunnella ammattilaisten kommentteja ja ideoita, ja ottaa rakentajat ehkä jo suunnittelussa mukaan työryhmääsi.
Älä kiirehdi
Jos olet remontoimassa omaa kotiasi, älä kiirehdi. Vaikka olisit myymässä kotiasi, tee remontti kunnolla, ettei tule jälkikäteen sanottavaa. Ja varsinkin jos olet itse jäämässä asuntoon, tee remontti siten, että olet siihen itse tyytyväinen myös tulevina vuosina. Käytä siis aikaa sekä suunnitteluun, että oikeiden valintojen tekemiseen – ja jos raha on ongelma, tee säästösuunnitelma ensiksi rahan keräämiseksi ja siirrä remonttia eteenpäin.